Stake etmek ve staking nedir? PoS coin ve kripto paralar

Stake etmek ve staking nedir


Bütün blok zincirlerin (blockchain) ortak bir özelliği var. Buradaki işlemlerin doğrulanması gerekiyor. Mesela, en büyük kripto para Bitcoin’de bu işlemlerin doğrulanması madencilik süreci ile yapılıyor. Proof of Work (PoW) adı verilen bu süreçte ise yüklü miktarda elektrik kullanılıyor. Ancak, konsensüs mekanizması ismi verilen farklı doğrulama yöntemleri de var.

Proof of Stake (PoS) bu tür konsensüs mekanizmalarından birisi ve farklı türleri ile hibrit modellere sahip. Bu işlemlere bazen kısaca staking de deniliyor. Ağda coinleri stake yapan kullanıcılar, buradaki doğrulama sürecinde söz sahibi olmaya hak kazanıyor ve aynı zamanda gelir de elde ediyor. Kripto paralar buraya yatırılıyor ya da cüzdanlarda kilitleniyor ve bunun üzerinden kullanıcılar gelir elde ediyor.


Stake etmek ve staking süreci nasıl çalışır?

Stake etmek, elinizdeki kripto paraları bir blockchaini desteklemek amaçlı bir cüzdanda tutma sürecine deniyor. Bunu yaparken de staking ödülü alırsınız. Stake etmeyi ise Proof of Stake (PoS) makanizmasını benimseyen blok zincirler ve ağlar kullanıyor.

PoW zincirlerde (chain) işler madencilik ile yürütülür. PoS ağlarda ise işlemlerin doğrulanmasında staking kullanılıyor. Bununla da yüksek maliyetli madencilik donanımlarına ihtiyaç kalmıyor. PoW’da madenciler bir sonraki bloku onaylamak için yüksek işlem güçleri üzerinden birbiri ile rekabet ederken, PoS’da ise kimin işlemi doğrulayacağı stake edilen kripto para miktarına göre seçiliyor.

Daha yüksek miktarda coin stake edenin bir sonraki bloku doğrulama şansı daha yüksek. PoW sisteminde madenciler yatırımları çok para isteyen donanımlara yaparlar. PoS’da ise kripto para sektörü için de olumlu bir durum var. Çünkü yatırım yüksek maliyetleri donanımlar yerine PoS coinlere harcanıyor.

Stake etme ayrıca ağa daha fazla ölçeklenebilirlik sağlıyor. Bundan dolayı Ethereum da ETH 2.0 ile PoS mekanizmasına geçmeye hazırlanıyor.

Staking sağlayıcıları

Staking hizmeti sağlayıcıları da farklılık gösteriyor. Staking Rewards bunları iki farklı kategoriye ayırıyor. Borsalar ve cüzdanlar. Burada önemli ona bir nokta da bu staking sağlayıcılarının ne kadar işlem ücreti aldığı ile ilgili. Bazı borsalar ise bazı kripto paralar için sıfır stake etme ücretli işlemler bile sunmaya başladı. Mesela Binance Tezos için böyle bir işlem sağlıyor.

Yine stake yapılan varlık karşılığında çok farklı yıllık ödüller veriliyor. Bu staking ödüllerinin oranları yüzde 2’den yüzde 30’a kadar değişiklik gösterebiliyor. Bu hizmeti veren sağlayıcı ve stake yapılan kripto paraya göre değişiklik gösterebiliyor.

Staking Rewards’a göre “en sevilen staking sağlayıcılarından” birkaçı şöyle: HashQuark, InfStones, Btcpop, SNZPool, MXC, Figment Networks, Everstake ve diğerleri.



Yorum Gönder

0 Yorumlar